Τι να κάνετε στην Κίμωλο
άφθονη κιμωλία –από την οποία το νησί πήρε το όνομά του- χαρίζει ένα λευκό χρώμα στο βυθό, μετατρέποντας τη θάλασσα της Κιμώλου σε πισίνα.
Βόλτα στο νησί
Η Ψάθη είναι το λιμάνι του νησιού. Ένας παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός με πλακόστρωτα δρομάκια και λευκά σπίτια. Από εδώ, με καΐκι μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη στα Ελληνικά, όπου βρέθηκε νεκρόπολη από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο με τάφους σκαλισμένους στο βράχο. Αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα στα Μαυροσπήλια αφού εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Χωριό. Αποτελείται από δύο οικισμούς, το Μέσα και το Έξω Κάστρο. Το Μέσα Κάστρο, γραφικό με θόλους και καμάρες, είναι χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου (13ου αι.). Τα σπίτια με πολεμίστρες για παράθυρα, αποτελούσαν το εξωτερικό τείχος. Οι επιβλητικές μεταβυζαντινές εκκλησίες προστατεύονται οι περισσότερες από Υπουργείο Πολιτισμού. Τα μικρά κυκλαδίτικα στενάκια του Χωριού θα σας οδηγήσουν στην πλατεία του Σχολείου όπου θα μαγευτείτε από την εξαιρετική θέα!
Βουτιές σε καταγάλανα νερά
Όλες οι παραλίες του νησιού είναι πεντακάθαρες και μοναδικές! Αξίζει να τις επισκεφτείτε όλες. Το Ρέμα είναι μία γραφική και απάνεμη παραλία που θα σας μαγέψει. Βρίσκεται κοντά στο Χωριό και μοιάζει με φυσική πισίνα. Το βλέμμα σας θα καθηλώσουν τα Ρεματόνησα και τα σύρματα, σπηλιές, λαξεμένες στο μαλακό βράχο όπου σύρουν τις βάρκες το χειμώνα. Για βουτιές κατευθυνθείτε στα βράχια του Καρά. Αν θέλετε σκιά, οι αρμύρες στο Κλήμα, θα σας προφυλάξουν από τον ήλιο. Αν προτιμάτε την χοντρή λευκή άμμο, τα καταγάλανα νερά στα Πράσα θα σας ανταμείψουν. Μην παραλείψετε να πάτε στα Μοναστήρια (την πιάνει ο Βοριάς), στο απάνεμο Σούφι, στην Αλυκή, στη Μπονάτσα, στο ατέλειωτο Καλαμίτσι με τις αρμύρες και τους σκίνους. Αν είστε λάτρεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, τα Ασπράγκρεμνα αποτελούν το ιδανικό σκηνικό. Με σκάφος μπορείτε να φτάσετε στη Σπηλιά της Γερακιάς με τα υπέροχα τυρκουάζ νερά. Ταχύπλοο θαλάσσιο ταξί και παραδοσιακά καΐκια κάνουν καθημερινά τον γύρο του νησιού και σας επιτρέπουν να φτάσετε σε απροσπέλαστες από την ξηρά παρθένες παραλίες. Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε!
Κιμωλιάτικες γεύσεις
Η Κίμωλος δεν είναι διάσημη μόνο για το φυσικό της περιβάλλον και τις παραλίες της. Η αυθεντική κουζίνα της θα σας μείνει αξέχαστη! Αρχόντισσα της Κιμώλου είναι η Λαδένια. Παρότι απαιτεί ελάχιστα και ταπεινά υλικά, είναι έδεσμα που μένει αξέχαστο. Φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Το Πάσχα εκτός από τυρένιες θα δοκιμάσετε αμαραθένιες, κολοκυθένιες και μελόπιτα. Η Τυρένια είναι μια πεντανόστιμη ανοιχτή τυρόπιτα. Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό μέλι, το ξινό (φρέσκια μυζήθρα), τη μανούρα (ξερό τυρί τυλιγμένο στη «λάσπη» του μούστου), τα αγγουράκια (στρογγυλά, ριγωτά, τραγανά που όταν ωριμάσουν γλυκαίνουν), την κάπαρη και τον πελτέ από ντόπιες ντομάτες. Τη γεύση από τα κιμωλιάτικα φρέσκα μακαρόνια και τους ντοματοκεφτέδες θα τη θυμάστε για καιρό.
Μικρή απόδραση
Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, η Πολύαιγος βρίσκεται μόλις 1,07 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κιμώλου. Σημαντικός βιότοπος ανενόχλητος από την ανθρώπινη παρουσία, έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για το είδος Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους (Monachus monachus). Το πολυφωτογραφημένο «Σκιάδι» αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κιμώλου. Ένα πρωτότυπος γεωλογικός σχηματισμός που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος». Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο